Dezvoltare personală/motivaționale

Alegerea – Dacă te eschivezi în alegeri, începe să citești asta.

January 18, 2020

Atâția dintre noi își petrec viața căutând fericirea. Tot așa cum copiii caută ouăle de Paști, alergăm încoace și-ncolo sperând să descoperim pasărea măiastră. Viața ar fi cu totul altfel, oftăm noi, dacă am fi fericiți. Așa că cineva aleargă spre casă ca să fie fericit. Cineva se căsătorește pentru a fi fericit și altcineva divorțează pentru a fi fericit. Cineva pleacă în croaziere de lux pentru a-și găsi fericirea, iar un altul muncește din răsputeri pentru același scop. O căutare fără sfârșit. Ani pierduți. Nebunie. Luna este întotdeauna prea sus, fructul prea acru, vinul prea sec. Umbre. Lacrimi. Perna noastră știe adevărul.

Recunosc! Alegerea am achiziționat-o împreună cu Cine mi-a furat cașcavalul a lui Spencer Johnson. Simțeam nevoia să citesc altceva după un furtunos Epic Love, iar când am văzut pachetul ,,Povești care schimbă vieți” pe bookzone.ro și am dat un scroll la descrierea cărților, am zis că mi-ar prinde bine să văd (pe pielea mea) cum sunt.

Og Mandino reușește să-i ofere protagonistului din Alegerea un parcurs senzațional care te ține cu sufletul la gură până la ultimele pagini. O călătorie îmbibată de un succes răsunător, o evadare curajoasă din slujba celui mai tânăr vicepreședinte al companiei Treasury Insurance, și un nou pas spre o altă etapă – cea a scriitorului faimos al cărții Un mod mai bun de a trăi. 

Redactată din farul fostului proprietar, la rândul lui scriitor, Un mod mai bun de a trăi, îi aduce numeroase turnee și evenimente de succes lui Mark Cristopher, până când ajunge să primească scrisori enigmatice de la așa-zisul A.B Salom care vrea să-i transmită că i se va cere să facă o alegere în curând. La început ceva mai subtile, dar ulterior din ce mai în ce mai îngrijorătore, scrisorile lui A.B Salom îl neliniștesc tot mai tare pe Mark.

 

Apogeul cărții e înregistrat undeva între paginile 150 și 158 când protagonistul îl întâlnește în avion pe cel care-i semna scrisorile cu numele de A.B Salom – de fapt, Alexander Anthony, vedetă pe două continente timp de mai mulți ani, scriitorul cărții Cum să cucerim viața.  Acesta îi  dezvăluie lui Mark că are un mesaj pentru el și anume că, înainte de prima zi a noului an, fiul lui cel mic, Todd, va muri.

Însă, în toată nebunia expusă ca un bulgăre de zăpadă care se rostogolește și tot acumulează materie, tot Alexander Anthony îi spune că există posibilitatea de a face alegerea ca el să-i poată lua locul. Ceea ce, de altfel, se va și întâmpla. Numai că, în ziua în care trebuia să aibă loc acel misterios sfârșit, personajul principal primește un plic galben în interiorul căruia scria:  ,,s-a hotărât că vei rămâne așa cum ești, acolo unde ești, printre cei pe care îi iubești […] Fie ca tu și familia ta să petreceți un Crăciun fericit și mulți ani fericiți…împreună”.

În final, aș vrea să vă zic faptul că, în opinia mea, Alegerea e genul acela de carte pe care ai vrea să o recomanzi mai departe prietenilor. E o lecție curajoasă de SE POATE, de a lupta pentru visul tău, o carte motivațională, plină de elemente savuroase și pasaje care te vor captiva pe tot parcursul lecturii.

Ultimele două capitole sunt extraordinare, Mandino inserând numeroase paragrafe care să accentueze că viața e o cursă nebună de posibilități. Și, chiar dacă unii dintre noi avem impresia că Dumnezeu este cel care este responsabil de parcursul nostru în viață, Mandino e de părere că Acesta ,,ne-a dăruit însă fiecăruia dintre noi mintea, talentul și viziunea de a ne trasa propriul drum, de a scrie propria noastră Carte a Vieții, așa cum dorim”.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply