Întâi de toate, vreau să vă zic că Atomic Habits își merită pe deplin titlul de bestseller internațional. Eu am împrumutat-o și am ajuns să o citesc la recomandarea unei colege de birou, iar după ce am finalizat-o nu am rezistat și mi-am zis că, într-adevăr, trebuie să o am și eu în biblioteca mea.
Ceea ce mi se pare interesant e că Atomic Habits e foarte bine structurată, în legi, iar fiecare dintre cele patru legi se compune din trei sau patru capitole. Ceea ce e și mai smart, deși am mai văzut și pe la alte cărți, la finalul fiecărui capitol găsești un sumar cu cele mai importante idei. Așa că, dacă vrei să faci o listă cu lucrurile care vrei să-ți rămână în minte, poți opta cu încredere la secțiunea Sumar de capitol. În plus, dincolo de grafice și tabele demonstrative, cartea vine cu o suită de exemple relevante pe care nu ai cum să le treci cu vederea. Deși sunt multe idei importante, am ales să trec în revistă 10 ponturi utile. Restul le descoperiți voi când veți avea cartea pe propria noptieră.
Primul pont – extras din capitolul 1 – vine cu argumente care amplifică cu mult motivația de a lucra la propria persoană.
___
1. ,,Dacă îți poți spori performanța cu 1% pe zi timp de 12 luni, vei fi de 3,7 ori mai bun la sfârșitul acestei perioade. “
Și da, matematic vorbind, chiar e pe bune treaba. Demonstrată cu cifre. Nu-i așa că e super tare?
Tot în capitolul 1 se vorbește despre diferențele dintre un obiectiv și un sistem pentru că, cei mai mulți dintre noi, atunci când ne propunem un lucru greșim și mergem cu gândul la atingerea obiectivului, neglijând sistemul.
Cum vine asta? Tu îți propui să te lași de fumat, să zicem. Sistemul tău de reguli este compus din modul prin care faci toate eforturile în acest sens: consiliere, poate sport, îndepărtarea tuturor tentațiilor care te-ar putea determina să fumezi, evitarea anturajului compus din persoane fumătoare etc. La asta trebuie să te concentrezi pe termen lung. Nu ai nevoie decât de perseverență în ceea ce privește sistemul tău de acțiune.
___
2. Obiceiurile îți construiesc identitatea (și invers)
De reținut este că atunci când vrei să schimbi ceva, trebuie să știi că modificarea are loc pe trei paliere, așezate unul peste celălalt, în următoarea ordine: la nivel de rezultate (ceea ce vrei să obții), la nivel de acțiune (ceea ce faci) şi la nivel de identitate (convingerile pe care tu le ai). Voi da câteva exemple pentru a demonstra cum stau lucrurile:
NU trebuie să îți propui:
- să scrii o carte, ci să fii scriitor
- să mergi pe bicicletă, ci să fii ciclist
- să știi să servești un vin acasă, ci să fii somelier
Doar așa, noile obiceiuri vor fi adânc înrădăcinate în ADN-ul tău și vor contura ceea ce dorești să devii. E vorba despre progres, schimbarea și adaptarea unei noi identități.
În plus, e demonstrat faptul că, atunci când îți asumi o identitate ești mult mai înclinat să acționezi în favoarea acțiunilor care ți-au conturat acea identitate asumată. Așadar, obiceiurile sunt cele care îți definesc identitatea și, pentru a avea un răspuns cât mai bun la întrebarea Cine sunt? trebuie lucrat în mod constant la Ceea ce fac? Pe cât de simplu în teorie, pe atât de complicat în realitate, nu?
___
3. În esență, sunt 4 pași simpli care conduc la construirea de obiceiuri bune.
James Clear clarifică și afirmă că fiecare obicei urmează traseul de mai jos:
Trebuie să ai un indiciu care să-ți declanșeze comportamentul, fie el și cel mai mic. Acesta trebuie să fie neapărat observabil.
Apoi apare dorința de acțiune, iar pentru definirea unui obicei sănătos e musai ca acțiunea să te atragă.
Pentru ca lucrurile să capete o întorsătură favorabilă în crearea noului obicei, nu e nevoie de o dificultate în execuție, iar reacția e cuvântul cheie în această etapă.
În final, apare și mult așteptata recompensă, așadar e nevoie de senzația de plăcere și mulțumire.
___
4. Pentru a progresa, dar și pentru a observa anumite comportamente, întâi de toate, începe cu o analiză simplă a obiceiurilor actuale și notează în dreptul fiecăruia (-), (+) sau (=) pentru neutru.
Conștientizându-le, vei putea intra mult mai rapid în procesul de schimbare comportamentală.
5. Formula magică pentru construirea unui nou obicei arată cam așa:
ACȚIUNE -> MOMENT -> LOC
exemplu: Voi termina de scris (ACȚIUNE) recenzia cărții Atomic Habits vineri, până în ora 19.00 (MOMENT), la Biblioteca Națională. (LOC)
Tot aici, un alt pont bun dat de Clear este că, atunci când vrei să integrezi un obicei abia format, este bine să-l conexezi cu altele actuale pentru a se crea o rutină. Așadar, o a doua formulă ar arata chiar așa:
După ce realizez (OBICEIUL prezent), urmează să mă ocup de (OBICEIUL nou format).
—
6. Atunci când vrei să adopți un obicei, e necesar să lucrezi foarte mult la partea de repetiție, nu la organizarea acțiunilor ce compun obiceiul.
Doar exersând constant, vei putea ajunge la automatizare și, implicit, la reușită.
—
7. De cele mai multe ori, tindem să fim prea entuziasmați în debutul noului obicei, și forțăm lucrurile, iar asta nu e cea mai bună opțiune pentru că, inevitabil se va ajunge la amânare.
Clear propune Regula celor două minute care este un punct de plecare important. De la 2 minute, totul va decurge etapizat în acțiuni, având ca reper scala foarte ușor, ușor, moderat, dificil, foarte dificil. Strategia pleacă de la pași mărunți, iar ceea ce trebuie să faci este să nu abandonezi.
Să zicem că vrei să înveți Photoshop, uite cum ai putea aplica regula:
- în 2 minute cauți o listă cu traineri / cursuri pe Udemy despre Photoshop
- în următoarea etapă, îți instalezi Photoshop.
- după ce ai ales tutorialele sau cursurile, îți acorzi 40 minute pe zi în care să exersezi.
- în final, mărești timpul alocat studiului, înveți combinații de taste pentru shortcuts etc.
—
8. Progresul noului obicei trebuie observat permanent și notat într-un jurnal, calendar sau sub oricare altă formă.
Doar așa, vizualizând, vei fi motivat să continui.
În plus, poți alege un indiciu vizibil (imaginația îți aparține) care să-ți dovedească că în ziua X chiar ai făcut lucrul pe care ți l-ai propus. Eu, de exemplu, mă gândesc să mă joc cu adăugarea de creioane colorate într-un borcan pentru fiecare pagină pe care o scriu.
—
9. Lucrurile funcționează cel mai bine atunci când ai pe cineva care să te examineze, astfel încât tu să te ții de rutină și să fii antrenat în continuare.
Aici, e foarte important ca acel cineva să știe să ofere și sancțiuni în cazul în care nu respecți angajamentul.
—
10. Ține cont de faptul că ,,obiceiurile atomice” au un impact uriaș.
Începe cu lucruri mărunte, repetă-le și, ușor, ușor vei vedea că ele vor fi parte din marea schimbare.
—
Să mai zic că Atomic Habits e una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit în 2020? Că am o groază de pasaje subliniate cu markerul? Că mă voi abona și la newsletterul lui James Clear pentru a fi la curent cu noile lui apariții?
Ceea ce mi-a plăcut şi mai mult a fost atunci când am observat că, la final, autorul propune și câteva idei sau capitole suplimentare care pot fi aplicate atât în business, cât și în educarea copiilor. Le găsiți online, accesând link-urile oferite de Clear. Așadar, un alt motiv de avea Atomic Habits în biblioteca voastră.
Vă îndemn cu drag să descoperiți și voi cartea!
No Comments